Hoe oplichters gebruik maken van Bitcoin en hoe te voorkomen

Wie vaak op sociale media vertoeft, zal ze misschien zijn tegengekomen. De fake advertenties waarbij bepaalde beroemdheden hun succes in het handelen van cryptocurrencies claimen. En we zeggen wel fake advertenties, want het zijn campagnes waarbij de identiteit van beroemdheden wordt misbruikt. Ook zanger Waylon is het gezicht geweest van deen Waylon Bitcoin advertentie op facebook en Instagram terwijl hij naar eigen zeggen nog nooit heeft gehandeld in bitcoins. Oplichters maken maar al te graag gebruik van de bitcoin populariteit om mensen op te lichten. Hier zijn de manieren waarop je ze kan herkennen, én voorkomen!

De Vier categorieën Bitcoin Scam

De oplichtingspraktijken betreffende Bitcoin kunnen worden opgedeeld in vier categorieën van zwendel, elk gebruikmakend van een verschillende payload om slachtoffers aan te vallen en Bitcoin af te persen.

Valse Bitcoin-portefeuilles die malware-downloads verbergen

Gebruikers aantrekken door op URL’s te klikken die op sociale media zijn geplaatst, is een techniek die bij verschillende aanvallen is waargenomen. Deze gebruikt de belofte van Bitcoin om de gebruiker te verleiden een URL te volgen die vervolgens probeert een app met malware te downloaden. We hebben ook ontdekt dat nep-Bitcoin-enquêtes vaak worden gebruikt om malware te distribueren en we adviseren om voorzichtig te zijn bij het vinden van een URL op sociale media die is ingekort of niet is beveiligd met een HTTPS-verbinding.

Phishing-imitators van Bitcoin

Oplichters zijn ongebreideld op sociale media en het imiteren van het Bitcoin-merk zelf is een tactiek die kan worden gebruikt om het vertrouwen en de geloofwaardigheid van een slachtoffer te winnen. Deze phishing-website biedt naar verluidt een zoekservice die gebruikers verleidt om hun persoonlijke Bitcoin-sleutel in te voeren om te zien of deze in hun database bestaat. Eenmaal ingevoerd, wordt de privésleutel eenvoudig phished, zodat de oplichter rechtstreeks uit de portemonnee van de nieuwsgierige Bitcoin-eigenaar kan spenderen.

Bitcoin-flipping-zwendel

Deze zwendel zou een aanbieding kunnen zijn om Bitcoins onmiddellijk in te wisselen voor geld na betaling van een eerste opstartvergoeding of een belofte om uw initiële investering ’s nachts te verdubbelen. Het andere einde van de overeenkomst is nooit opgehouden en Bitcoins worden onmiddellijk gestolen. We hebben eerder gerapporteerd over geldomdraaiende oplichting gericht op bankklanten, die op dezelfde manier gebruikmaken van deze tactiek met laag risico die vruchten afwerpt voor oplichters wanneer ze in grote hoeveelheden worden verspreid. Oplichters slagen omdat ze hun zwendel via sociale media naar duizenden nietsvermoedende doelen kunnen uitzenden.

Piramide-schema’s van Bitcoin

Deze oplichting is moeilijker te herkennen dan de hierboven beschreven meer ernstige Bitcoin-voorbeelden, maar het eindresultaat is hetzelfde; de oplichter gaat uiteindelijk op pad met de gestolen Bitcoins van het slachtoffer. Dit beproefde idee steunt op hoogrenderende investeringsprogramma’s en marketing op meerdere niveaus. In deze ethisch grijze regelingen kan een lage initiële investering worden vermenigvuldigd door extra leden aan te melden met verwijzingslinks. Nieuwe leden worden dan aangemoedigd om hetzelfde te doen, te spoelen en te herhalen. Het duurt niet lang voordat honderden slachtoffers zich bij de regeling hebben aangesloten. Op een later tijdstip loopt de oorspronkelijke oplichter weg en stort de piramide in.

Een ander voorbeeld van Bitcoin-piramideschema’s zijn cloud mining-zwendel. Deze zijn nog moeilijker te onderscheiden vanwege het feit dat sommige inderdaad legitiem zijn. In cloud mining bundelen Bitcoin-portemonneehouders hun krachten om opgeleide Bitcoin-miningcomputers te huren, die krachtig (of gelukkig) genoeg moeten zijn om de cryptografische hashfunctie-algoritmen op te lossen die nodig zijn om nieuwe Bitcoins te ontdekken. Maar voor het grootste deel is dit oplichting die veel belooft en weinig oplevert.

Wil je echter wel succesvol handelen met bitcoin software? Gebruik dan enkel gereputeerde bitcoin software zoals Bitcoin Revolut.